De Paardendrummer

Een ander contact met je paard

Op verzoek van vrienden kwam ik met de Sjamanen drum bij de paarden. Eerst nieuwsgierig. Met twee paarden in de bak of wei gaat het prima, als ze elkaar maar ‘aan de beurt’ laten. Het paard zoekt contact en vindt aansluiting. De drum, zacht gespeeld of fors gespeeld. Het paard ontspant en leunt even lekker tegen de drummer, bek open, een beetje schuimend.

Met een groepje mensen en een groepje paarden kan het op een gegeven moment gebeuren. De mensen spelen een klankschaaltje. Na een minuut of 10 komen ze in een lichte trance. Iemand pakt de drum en nodigt een paard uit voor een liedje. Het paard komt naar de speler toe en leunt even lekker met het hoofd op de schouder. De oogjes gaan op half, de oortjes naar achter. Een klein moment van groepsmeditatie tussen mens en dier.

Voor de paardendrummer zelf is het nog een nieuw fenomeen. Hoe werkt dit eigenlijk? De workshop heeft nog weinig vaste vorm. Er zijn geen regels. Geen zekerheidjes. Geen shortcuts of trucjes. Je bent wie je bent en je doet zoals je doet. Misschien brengt deze dag je een stapje dichter bij degene die jij werkelijk bent.

Praktisch

Een bezoek van de paardendrummer duurt compleet een uur of twee en dat is inclusief kletsen en spelen op andere instrumenten. Twee paarden in de bak gaat wel en drie ook, als ze elkaar genoeg ruimte geven. De paardendrummer komt alleen op verzoek van de eigenaren van de paarden zelf, vaak bij kleinere stallen. Zelf speel je dan ook met de drums of de andere instrumentjes. Ontdekken, proberen, oefenen en genieten!