Vraag naar de verborgen werking van kruiden

Sjamanen en genezers werken veel met kruiden. Zij kennen de werking van kruiden door en door. Deze workshop is bedoeld voor wie nieuw is in de energie-wereld en wil kennismaken met de werking van kruiden.

Een veilige manier om te werken met kruiden is het smudgen – het branden als wierook. Elke plant, en ook vaak elk onderdeel van een plant, heeft een andere werking. Je kunt al deze kennis wellicht uit een boekje halen, of van het internet, of van een bekende. Maar wat is er nu leuker dan deze werking op te vragen bij het kruid zelf?

In deze workshop leer je hoe je dat kunt doen.

Deze workshop wordt gegeven samen met Hugo Bikker, sjamaan. In de workshop maak je kennis met de werking van de belangrijkste kruiden uit het Keltisch / Noord-Europees sjamanisme, zoals Engelenwortel. Ook leer je hoe je zelf iets kunt opvragen aan planten of kruiden, om bijvoorbeeld toe te passen bij het ontwerpen van een tuin volgens Permacultuur. Je kunt vragen waar een plant wil staan, of de plant mee wil naar je tuin, of een plant water wil, of meer beschutting. Deze technieken werden in de jaren ’70 voor het eerst weer gebruikt door de bewoners van het Schotse ecodorp Findhorn.

Duur: 1,5 uur
Aantal deelnemers: max 50.
Materialen: potten met kruiden, voor iedere deelnemer een eigen beker of bakje.
Kosten: in overleg.

Opbouw van de workshop

Smudgen

De sjamaan smudget de deelnemers om ze te reinigen van onnodige energie. Dit gebeurt met Engelenwortel of Salie.

Rondje Vooraf

Elke deelnemer van delen wat hij vooraf kwijt wil, bijvoorbeeld een eerdere ervaring op dit gebied, of de reden of aanleiding om deze workshop te volgen. Wat is je doel of intentie?

Afschermen

In eerdere ervaring hebben deelnemers hun energie al leren afschermen. Je kunt ook afschermen met een schelp, rolluik of deur. Maak de beweging, zeg je spreuk en visualiseer. Ervaar het verschil.

Vanzelfsprekend zorgt de leiding voor de veiligheid in grote zin, maar om de grote groep deelnemers van elkaar of de andere kruiden af te schermen is deze oefening zeer welkom.

Ronde 1 : verkennen

Kies en kruid en vraag: wat kan dit kruid voor me doen. Het antwoord kan komen op verschillende manieren: als stem, als gevoel, emotie, in de vorm van zichtbare letters of zelfs als stilte (geen antwoord = nee).

We delen de resultaten in de cirkel.

Ronde 2: oriënteren

Kies een kruid en vraag wat kan dit kruid voor me doen als je het …. smudget, rookt, eet, drinkt, smeert (als zalf).

We delen de resultaten in de cirkel.

Waarschuwing:  deze workshop nodigt alleen uit om het kruid te vragen hoe het werkt. Alvorens te drinken, smeren, roken, eten of andere geneeskrachtige werking te proberen, raadpleeg een expert / arts / genezer. Alleen het smudgen (als wierook branden) van kruiden is altijd veilig met de kruiden die wij aanbieden. 

Ronde 3: ontdekken

In de derde ronde vraag je aan de kruiden : welk kruid heb ik nodig?

We delen de resultaten in de cirkel.

Afsluiting

In een laatste cirkel vragen we de deelnemers om een reactie. Kan zijn een mooie ervaring, kan zijn een verbeterpunt voor de workshop.

Vervolg

Een veel voorkomende vraag is: waarom werken we nu met kruiden in een pot, terwijl we gewoon bovenop mooie levende vitale planten zitten. Zijn die dan niet geschikter? Jawel, maar het werken met hele planten is nog moeilijker dan met de geselecteerde delen in de potten. Probeer het eerst maar zo, dan kan je het later ook met de hele plant zelf.